keskiviikko 16. lokakuuta 2019

Vaihdetut vuodet

On se kyllä jännä millainen ihmisen keho on ja miten se mihinkin suhtautuu. Mulla on nyt muutaman viikon verran takana hormonikorvaushoitoa ja olen tarkkaillut sen vaikutuksia.

Ensinnäkin kuumat aallot tulivat takasin ihan huolella, hiki vain virtasi monta kertaa päivässä ja yössä. Se on kiusallista ja ärsyttävää. Naama menee punaiseksi ja hikikarpalot vierivät naaman sivua ja kaikkien vaatteiden alla koko iho on nihkeännahkea ja märkä. Onneksi aallot olivat aika pieniä mainikeja eikä mitään hurrikaanimeininkiä. Jokaisen kuuman aallon jälkeen tuli aina kylmä aalto niin pysyi jonkinlainen tasapaino tässäkin asiassa.

(en saanut tekstiä valmiiksi tuon ekan viikon jälkeen ja nyt jälkikäteen voin todeta että tuo hikoilujuttu kesti vain pari viikkoa - sen jälkeen olen ollut ihanan tasaisen jäässä koko ajan! )

Kuivahtanut ja jäässä - kuten mä

Eniten toivon että hoito auttaisi ärtyisyyteen ja v***tukseen. On ihan hanurista että hermot on noin kolmen millin pituiset ja katkeavat monta kertaa päivässä. Eikä se ole mitenkään luonteenomaista mulle. Pikemminkin vierasta ja hankalaa ja sekin ärsyttää lisää. Tulee pyydettyä anteeksi monta kertaa päivässä millon keneltäkin, puolisolta, koirilta, työkavereilta ja ovilta, käsilaukulta, avaimilta ja vaikka miltä.

Jos vaikka kaulaliina jää huonosti jumiin kaulan ympäri niin tulee tunne että kuristuu just hengiltä ja iskee myös hikiaalto ja tuntuu että tukehtuu, kuristuu, hajoaa ja räjähtää samanaikaisesti. Eikä siitä selviä sadattelematta. Voi v**tu ja haista v**tu kuuluu noin tuhat kertaa päivässä. Eikä se varsinaisesti lisää puolisonkaan elämän autuutta ja viihtyvyyttä. Mutta hän on ollut kiitettävän ymmärtäväinen ja kiltti. Vaikka en sitä ansaitse. Tuohon äkäisyyteen ei auta  mikään, ei se, että koittaa olla välittämättä tai se että yrittäisi pysyä rauhallisena. Se raivo vaan tulee, kuin tuulenpuuska, se tulee ja ravistelee ja sitten on tiessään. Onneksi se raivo ei jää päälle, vaan häviää saman tien.

Pieni rintojentalloja - lähellä paras! 
Uupumuus pahentaa ärtyisyyttä ja raivoa, jos on ollut vain vähän kuormitusta ja rasitusta niin raivot iskevät harvemmin ja on malttia tehdä asiat rauhallisesti ja siten ettei mene hermo. Jos ja kun on väsy päällä niin ihan mahotonta! Ja väsyä ja uupua on lähes mahdotonta välttää, kun kehon akku ei ikinä lataudu kuin noin 30% täyteen - ikinä.

Yksi ikävä sivujuonne vielä mitä en tullut ajatelleeksi on se, että rinnat ovat älyttömän kipeät! Siis niin kipeät ettei voi pitää rintsikoita, vain vähän tiukempi toppi käy, ettei mikään paina minnekään. Suikussa käynti sattuu ja kaikenlainen kontakti sattuu. Eri kivaa on kun on koira joka viihtyy rinnan päällä kun olen pitkälläni, aika monet AUTSit on huudettu kun tassut tallovat väärästä kohtaa.

Ja sitten vielä finnit ja muut näppylät. Niistä ei kukaan varoittanut! Naamassa on näppyjä ja muuallakin - ei niistä sen enempää kuin että onpas ÄRSYÄ, kun sain olla jo monta vuotta ilman niiden aiheuttamaa kipua ja haittaa. Ja tukka rasvoittuu enemmän kuin ennen. Plääh.

Noh, näistä asioista vieläkin mun mielestä puhutaan liian vähän, enkä itse juuri ole kuullut paljoakaan muiden naisten kokemuksista vaihdevuosista, niiden oireista, hoitokeinoista tai hormonikorvaushoidosta - joten ajattelin nyt sitten olla rohkea ja puhua suoraan. Ehkä näistä on jotain hyötyä jollekulle kenellä on vielä tämä ajanjakso edessäpäin. Mä nyt pidän löyhästi kirjaa näistä oireista ja katsellaan kauan ne kestää ja mitä kaikkea vielä onkaan edessä. Eniten tietty toivon että luiden haurastuminen pysähtyisi ja ärtyisyys vähenisi. Se helpottaisi kivasti elämää! :D


2 kommenttia:

 1. Kirjoitat asiaa!! ja oikiaa asiaa!!Peppermint`` :)
  Ei edes naisten lehdet kirjoita vaihdevuosi oireista/hormooni-korvashoidoista niiden oikeilla nimillä.
  Niinkuin aikaisemmin sanoin minun hormooni toimintani lopppui alle 40:senä,Nyt sitten 61 vuotias nainen on 90 vuotiaan kehossa:))mieli onneksi 30 _sen :))
  Olen aina ollut ailahteleva,tuittupää,ittepäinen....äkkipikainen ;)
  Mutta kun sisäisesti keho alkaa vanheta--rapistua niin että rapina kuuluu...se rassaa..hermoja
  Nuo sinun kirjoittamasi tuntemukset ovat minulle tuttuja,Rinta tulehduksen saan heti jos en suojaa lämpö-kaapulla(täysvilla puseron huovutin ja se toimii rinnanlämmittimenä,aina kesäkuun lämpimiin saakka,t-paita ja rinnanlämmitin kaunis näkymä...vaan ei auta.
  rINTATULEHDUS ON KAIKKEA EDELLÄ MAINITSEMA KAUHEAMPI,PITELIN RINTOJA KAHEN KÄSIN KUN KÄVELIN JOKAINEN ASKEL TÄRÄHYS SAI TUSKAILEEN ,kuumeilu ylös ja älyttömän alas..
  Kyllä nainen on melekosen ylimääräsen ,lisäyksen saanu kannettavaksi:)
  Mutta kaikki nuo vi***set ne jokainen kokee toinen voimakkaammin toinen niin kuin me räiskyvämmin....
  Minua ja sinua muuttaa ulkoisesti käyttäytymään epähienosti nuo hiivatin hormoonit!!tai niiden puuttuminen tai niiden liikatuotanto,otappa siitä sotkusta selevää:ei erkkikään:))))
  Mutta Kiitän sydämmeni pohjasta tästä rohkeasta tarinastasi!!
  Sitä varmasti moni lukee,uskaltamatta ,kehtaamatta kommentoida
  Kaikesta huolimatta pieniä ihania hetkiä kerralllan toivon sinulle!!
  Mukavaa syksyä!!
  Kiitos!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Liisa ihanasta kommentistasi! Mä niin iloitsen jos joku löytää vaikka vertaistukea mun kirjoituksistani. Musta on tärkeää että asioista puhutaan niiden oikeilla nimillä ja varsinkin vaihdevuodet on niin hiljetty aihe, vaikka se koskettaa lähes puolta maapallon väestä! Just muuten tuli ykköseltä hyvä dokkari vaihdevuosista, saattaa löytyä Areenasta jos haluat etsiä, sen nimi oli Totuus vaihdevuosista, ihanan selkeää puhetta aiheesta :) Valoa ja iloa Syksyysi Liisa! :)

   Poista