lauantai 22. syyskuuta 2018

Kirjoja ja lukemista / About books and reading

Tästä kirjoituksesta tuli mun rakkauskirje tai oodi kirjoille ja lukemiselle.

Myrskytuulen pauhatessa ulkona ja viettäessäni pyjamapäivää sohvalla ajattelin kertoa mun rakkaasta lukuharrastuksestani. Viimeksi kerroin kirjekavereistani yhtenä harrastuksena jota voi harrastaa aika minimaalisin ponnistuksin vaikka sohvalta käsin.

Lukuharrastukseni alkoi jo kun olin ihan vauva. Äiti vei mua kirjastoon pienestä pitäen, ja sattumalta mun ihan eka hämärä muisto liittyy vanhaan kirjastoon jossa makoilin matolla vauvana. Se muistoissani oleva kirjasto muutti pois niistä tiloista kun olin vuoden vanha, joten melko varhainen tuo muisto on. Kirjastokortin sain syntymävuotenani joten mulla on aina ollut sellainen.

Elämän pieniä ihania asioita / Lovely little things in life
 Mulle luettiin paljon kun olin pieni, ja sen ajan kirjat on yhä mulle rakkaita. Seikkaileva leikkimökki, josta sain nimeni. Ruusuntippa, Tuittupää-kirjat, Kätkijät, Kuinka-Kum-Maa on kaikkialla, Töpö ja Anton, Hetaliisa ja kerahvi, Inkeri palasi Ruotsista, Iiris Rukka, Mestaritontun seikkailut ja monet muut ihanat!

Opin lukemaan jo ennen koulua ja noin tokalla luokalla aloin yhden koulukaverin kanssa itse käymään kirjastossa viikoittain hakemassa vinon pinon luettavaa. Oli maailman ihanin fiilis sukeltaa kirjaan ja uppoutua sen maailmaan. Kokea asioita joita ei muuten voinut kokea ja oppia ihmisistä, miten ne reagoivat ja toimivat.

Jos meillä kotona oli herkkuja, en voinut kuvitellakaan nauttivani ellen löytänyt siihen herkkuun sopivaa luettavaa ensin. Jätskit kerkisivät vähän sulaa jos ei heti löytynyt just hyvää luettavaa sen  kanssa. Joskus piti tyytyä Asterixiin tai Aku Ankkaan jos ei ollut sopivaa kirjaa käsillä. Mutta vasta lukeminen samalla kruunasi nautinnon.

Matkoilla kuvataan kirjahyllyjä, tämä Lahdesta / When travelling, one takes photos of books
Kirja ja kahvia / Books and coffee
Tykkäsin myös lukea syödessäni. Ja parasta oli päästä koulusta kotiin ja lukemaan. Joskus jopa hylkäsin mun kaverit äidin kanssa keittiöön ja menin mun huoneeseen, lukitsin oven ja menin lukemaan. Olin kerran parikymppisenä lukulakossa, mutta en pystynyt siihen muutamaa päivää pidempään.

Kirja kulkee aina mukana, sitä voi lukea odotellessa bussia tai junaa. Sitä voi lukea autossa, vessassa, partsilla, riippumatossa, sängyssä, tien päällä, tunturin huipulla, rannalla, hotellissa, kylpyammeessa, keittiön lattialla, töissä tauolla, lomalla, ahistuneena, penkillä, masentuneena, puistossa, sairaalassa, odotusaulassa, luin myös aina kun kävin röökillä silloin kun vielä poltin.

Junailua lukien / Reading on the train
Rakastan kirjojen tuntua, näköä, tuoksua, sitä tunnetta kun ei vielä tiedä mihin sanat sua vievät, mitä ne antavat sun kokea. Rakastan niiden painoa, pinoja, selkämysten värejä, niiden runsautta mun kirjahyllyssä. Erilaisia fontteja, erilaisia papereita, sanojen mahtia ja sitä kun niitä käytetään kekseliäästi ja hauskasti, yllättävästi, itkettävästi.

Yksi suuri onnentunne Lapin lomallani tuli siitä kun sain aamupalapöydässä syödä yksin hyvää aamupalaa jossa oli mm hedelmäsalaattia, ja sain lukea kirjaa <3 Ah, mikä autuus!

Mulla on ollut lukemisessa erilaisia kausia, kauhua, klassikoita, arvostettuja kirjailijoita, hömppää, tietokirjoja, henkisiä kirjoja yms. Nykyään luen sekaisin kaikkea, tykkään ihan yhtäläisesti romanttisesta laadukkaastä kevyestä kirjallisuudesta kuin tietokirjoista kuten Puiden salainen elämä. Kirjoista jotka kertovat elämästä Pohjois-Koreassa tai kuinka hallitset ahdistusta. Luen myös paljon satuja ja nuortenkirjoja ja sarjakuvia. Tein joskus vuosia sitten postauksen mun lohtukirjoista, se löytyy täältä. Se on pysynyt melko samana. Osallistun tänä vuonna myös Helmet-kirjastojen lukuhaasteeseen, se postaus on täällä ja se täydentyy vuoden edetessä. 

Oma kirjahylly ilta-auringossa / My own bookself in an evening sun
Mun on vaikea nimetä lempikirjailijaa tai kirjoja, koska niitä on niin paljon, mutta voin luetella tähän muutamia lemppareita: Marian Keyes, Douglas Adams, L.M.Montgomery, Michael Ende, Katariina Souri, Mika Waltari, Jojo Moyes, Gillian Flynn, Cecelia Ahern, Liane Moriarty, Kaari Utrio, Kristiina Vuori, Paula Havaste, Helena Waris, Kurt Vonnegut, Stephen Fry, Tolkien, Sheri S.Tepper, Anne Rice, Richard Bach, John Boyne, Holly Bourne, Jonathan Carroll, Audrey Niffenegger.... Ooh, niitähän on niin monia mutta näitä rakastan.

Musta tuli kirjastontäti vähän vahingossa - mutta se on paras vahinko mitä mulle on sattunut. Saan olla kirjojen kanssa tekemisissä päivittäin, nähdä niitä ja suositella asiakkaille. Löytää uusimmat kirjat ja järjestellä niitä hyllyissä. Olen onnekas - Ihan parhautta!!
Kirjastontätinä / As a librarian
This post is about my love for books and reading, a love letter or an ode. 

My very first dim memory of childhood is about a library. I was under 12 months then. I got my first library card on the year I was born - so I've always had one. 

I was read to lots when I was a kid. I still love those childhood books, and I have many of those myself and I still read them. One of those was The borrowers, others were Finnish ones. 
Lukemassa /Me reading 

I learned to read before the school started at the age of 7. When I was about 8 years old I started going to the library weekly to borrow a bag full of books with a friend of mine, she was a bookworm also.  

Whenever we had sweets or treats at home I couldn't start eating until I had a good book or something suitable to read at the same time. The enjoyment was only perfect with appropriate reading, sometimes it was Asterix or Donald Duck, but preferably a good book. 
Kaunis tausta kukille / A beautiful backgound for flowers
I also loved reading while eating. And I loved getting home from school and grab a book and disappear there. Sometimes I even abandoned my friends and left them in the kitchen with my mom and I went to my room, locked the door and started reading. I tried not to read for a week once, but I couldn't do it  - only lasted for a couple of days, that one. 

Lukemista viltin alla / Reading under my blanket
One can take books anywhere and read, in the waiting rooms, in the buses and trains, in a hospital, in a hammock, in a bath, on the road, in a boat, on a bench, on the beach, while sick, while happy, while anxious or depressed. On a holiday, in the kitchen, while cooking... I used to read while having a cigarette while I still smoked. 

I love how the books feel, and smell, and look. The stacks of books, books on the shelves. 

Kirjat värijärjestyksessä / Books according to color
I love reading different kinds of books. I equally love romance (the well written ones), thrillers, non-fiction, ones about peoples lives, biographies, books about Northern-Korea, about self-help, kids books, YA novels, comics. It's almost impossible to name my favourite books or authors, but here are some that I love: Marian Keyes, Douglas Adams, L.M.Montgomery, Michael Ende, Katariina Souri, Mika Waltari, Jojo Moyes, Gillian Flynn, Cecelia Ahern, Liane Moriarty, Kaari Utrio, Kristiina Vuori, Paula Havaste, Helena Waris, Kurt Vonnegut, Stephen Fry, Tolkien, Sheri S.Tepper, Anne Rice, Richard Bach, John Boyne, Holly Bourne, Jonathan Carroll, Audrey Niffenegger.

I become a librarian quite by accident - but that was the best accident ever happened to me! I get to be around books, see books, recommend books to customers. Find the newest books and organize books on the shelves. How lucky am I!!! 
Haaveissa kirjatatuointi / A dream: to get a tattoo of booksEi kommentteja:

Lähetä kommentti