tiistai 10. heinäkuuta 2018

Lomalaisen dilemmoja / The dilemmas of a holiday person

Lomaterkut täältä lomalta!
Viimeisiä viedään, eli nyt on tiistai ja torstaina on eka työvuoro 7 viikon loman jälkeen. Tuntuu tietenkin että on mennyt vain silmänräpäyksessä kaikki nämä viikot. Lomasuunnitelmia ei varsinaisesti ollut, mutta tietenkin ollut haaveissa ja toiveissa että saisin tehtyä ainakin joitain kotiprojekteja joita vielä piisaa viime muuton jäljiltä lukuisia. Tein listankin että mitä kaikkia juttuja haluaisin tehdä ja jotka kaipaavat tekemistä. Lista on melko pitkä - yhden kohdan sain ruksattua siltä pois! No, kai se on parempi kuin ei yhtään.

Ikuinen dilemma mulla on se, että kun on loma, on aikaa. Käyttääkö se aika lepäämiseen ja elpymiseen ja voimien keräämiseen, vai käyttääkö se aika hyödyllisesti. Tekemällä asioita joita ei työviikkojen aika kerkiä eikä kykene eikä eläkeviikoillakaan, koska silloin pitää hoitaa arkiasiat, jokaviikkoiset elämän kuuluvat jutut kuten kaupassakäynnit ja koirien hoitamiseen liittyvät asiat ja siivousjutut. Silloin harvemmin jää voimia ryhtyä isompiin projekteihin, kuten kirppisvaatteiden myymiseen ja kaappien raikkoamiseen ja järjestelyyn.

Lomavarpaat / Holiday feet
Lepääminen toki olisi hyvästä sekä mielelle että kropalle, jaksaisi seuraavan talven paremmin ja lepo on tässä ME/CFS sairaudessa ainoa asia joka auttaa uupumukseen. Eli se olisi järkevää. Mutta kun mieli haluaa viedä asioita eteenpäin ja saada juttuja aikaiseksi! Mieli jo haluaisi että asunto olisi järjestyksessä ja laatikot purettu ja kaapit ojennuksessa. Mieli haluaa aina enemmän kuin mihin keho pystyy, se on tämän sairauden ydin! Vaikka monet luulevat että kyse on siitä ettei huvita. Hah, niin väärässä ovat he! On hetkiä jolloin ei voi valita, on vain pakko levätä ja sitten on niitä hetkiä että voi paremmin ja voi valita. Olenkin tällä lomalla sitten valinnut jaksamisen hetkinä sitä, että tapaan ystäviä ja tuttavia.

Meillä on käynyt nyt tämän kesän ainaka enemmän kyläilijöitä (tykkään siitä sanasta enemmän kuin sanasta vieraita - koska eivät ole vieraita, vaan ystäviä ja rakkaita!) kuin muutamaan edelliseen vuoteen yhteensä. Olen yrittänyt olla piittaamatta siitä että koti on vielä sekaisin, koska jos odottelisin että kaikki on valmista niin meillä ei kävisi kukaan vielä muutamaan vuoteen! Ja uskon että kyläilijöille on tärkeämpää viettää aikaa meidän kanssa kuin päivitellä laatikkko- ja muita kasoja.

Upeita iltaruskoja meidän parvekkeelta / Amazing sunset from our balcony! 

Toinen dilemma on se, että kun saa nukkua niin pitkään kuin nukuttaa, niin kannattaako se, vai olisiko parempi raahata itsensä aikaisin ylös vaikka vielä nukuttaisi. Olisko kivempi herätä aikaisin niin, ettei rytmi mene niin sekaisin. Hurjan vaikea asia ratkaista! Olen siis joskus nukkunut myöhään ja joskus taas noussut (minun mielestäni) aikaisin. Ihan vain koska on ikävä palata töihin ja aikaisiin herätyksiin, jos rytmi on mennyt ihan päälaelleen. Kuten on mulla taipumus sen antaa mennä. Luotaisesti menisin nukkumaan joskus yhden-kahden maissa yöllä ja nukkuisin puoleen päivään, mutta olen huomannut voivani paremmin jos menen sänkyyn kympin maissa ja heräilen ysin maissa. Jotenkin se uni on parempaa. Ja myöskin yhteiskunta toimii paremmin yhteen kanssani kun nukkuma-ajat on aikaisemmat. Uni on tärkeää ja tarvitsen sitä paljon toimiakseni edes jotenkuten kunnollisesti.

Miten sinä olet ratkaissut nämä ongelmat lomailussasi, vai oletko niin onnekas ettei sinun tarvitse miettiä tällaisia ongelmia? :)

 Ilta veden äärellä / A summery evening by the lake
In English:
Hello from my summer holidays! The last days of it, now it's Tuesday and on Thursday is my first workday in 7 weeks. And the time has flown past in a blink of an eye! I didn't have any specific holiday plans, but I dreamt that I would do some household projects that have been waiting to be done since the move in August. I made a list of those, and it's quite a long one... I did one thing off that list. Maybe it's better than none!

My dilemmas of the holidays are always that it's hard to decide weather to rest and recuperate or do things around the home that I normally don't have time or energy to do.

Resting is good, my body and mind need it and it's the only way to deal with ME/CFS, the only thing that helps with the fatigue that  comes with it. But my mind wants to do stuff! It wants my home to be ready and things in their places. My mind wants more than my body can deliver. That's the essence of ME/CFS. There are people who think that we just don't want to do stuff, but boy are they wrong! There are times when I can choose whether to rest or do stuff, and this holiday when I could do things I chose to meet my friends and family. 


Sadekin on kivaa ja kaunista / Rain is pretty and nice 
We've had more visitors this summer than we've had in a couple of years together. That's so wonderful! I'm trying to ignore the mess of our home, and think that they all come to see us, and not the piles of stuff we have laying around here. If I waited to have everything ready and clean, we'd have to wait to have anyone come over for years! 

The other dilemma of holidays is the sleeping thing. Should you sleep as long as you like because you can, or should you try to keep your sleeping patterns regular and try to get up earlish? My normal rhythm would be to go to sleep around one or two in the morning and sleep til midday, but I've been trying really hard to go to bed around 10pm and wake around nine. That's way more healthy and I feel better living like that. I need much sleep and it's very important to get enough sleep. 

How have you resolved your holiday issues and dilemmas, or are you one of the lucky ones who doesn't have to battle these things? :) 

2 kommenttia:

 1. No, mulla on loma aina ja kuten varmaan tiedät, niin unirytmi ihan katollaan, varsinkin, kun aamut on niin pahoja mulle, etten kestä niitä. Mieluumin nukun ne ohi.

  Ja ah, olisi niin ihana ollut käydä kylässä teillä, muttakun tämä mannerten ja maiden välinen etäisyys. Olen sitten etäkylässä.

  Ja kylläpä muuten meni 7 viikkoa nopeaan! Musta tuntuu, että vastahan se alkoi! Jestas! Tsemppiä alkavaan työhon taas! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Virva! Tosiaan meni nopsaan nämä viikot. Ja olisi kyllä ihanaa jos joskus pääset ihan livenä kylään, sitä odotellessa virtuaalivierailut on hyvä vaihtoehto <3

   Poista