keskiviikko 24. helmikuuta 2016

Nyt on puolentoista viikon harvinaisen pitkä työputki onnellisesti takana! Hurja rutistus, mutta jaksoin tehdä sen! Niin helpottunut ja ylpeäkin itsestäni että sain sen kunnialla vedettyä läpi, vaikka oli rankkaa, oli migreeniä ja oli uudet rillit, jotka hieman vääristivät maailmaa ja vaativat paljon totuttelua. Nyt on koko tammi- ja helmikuu ilman poissaoloja töistä.

Töissä oli siis poikkeustilanne, josta syystä mulle pätkähti tuo viikko ja heti perään toisen viikon alkupuoli töitä, vapaata oli vain perjantai ja sunnuntai, jotka käytinkin sitten ihan vain torkkumiseen ja lepäämiseen vaakatasossa, jotta selvisin töistä kunnialla. Piti jättää sosiaaliset suhteet ja koneella roikkumiset ihan minimiin.

Torstaina hain itselleni uudet lasit! Edelliset lasit olivatkin käytössä 6 vuotta, joten oli tosi kiva vaihtaa mallia ja saada sellaiset linssit joilla näkee. Eli kaksiteholasit oikein tehokkailla -8,5 ja -7,75 ja +1,25 vahvuuksilla. Edellisien yksitehojen vahvuudet oli jotain -6 luokkaa, joten oli aikakin päivittää. Kaikki näkyi ennen sumeana. Katsoin telkkaria rillit vinossa jotta näin sinne asti. En tunnistanut tuttuja kaupungilla. Jos koiralenkillä meitä lähestyi ihminen tiirailin näkyikö sen vieressä mustaa möykkyä, joka saattoi olla joko kassi tai sitten koira. Jos kävi ilmi että se oli koira, niin vaihdettiin suuntaa. En nähnyt lähelle enkä kauas. Luin rillien yli ja piilarit päässä en lukenut mitään.

Uudet rillit päässä /New glasses on
Ihmeellistä nähdä tarkasti juttuja. Näen töissä kirjojen selkämysten tekstejä, siitä on yllättäen paljonkin hyötyä! Näen ihmisiä ja heidän ilmeitään, näen luonnon ihmeitä, kuivuneita kasveja vasten lunta, näen lumimuodostelmia, näen yksityiskohtia. Näen maahan asti! Näen lukea, näen tekstiä, näen kännykkää.

Ekat pari päivää silmät olivat tosi väsyneet ja kipeät ja päätä särki kun oli valtaisa muutos totuttaa itsensä taas näkemiseen. Sitä päänsärkyä kesti kolmisen päivää ja nyt alan vihdoin olla tottunut näihin uusiin näkimiin. Välillä jo ajattelin että olisi parempi vain olla niillä vanhoilla ja nähdä sumeasti kun tuntui niin väkivaltaiselta pakottaa silmät tähän uuteen muotoon. Mutta kaikkeen tottuu!

Nämä on aika paljon isommat, vaatii sekin totuttelua - kokovartalolasit kasarityyliin!
These are quite a bit bigger than the old ones, like in the 80's
Kivasti on tullut ihmisiltä kehuja että nämä uudet sopivat ja ovat kivat. Se on tietty aina kiva kuulla, itseäni hieman mietityttää olisko tuo ruskea värjäys pitänyt jättää linsseistä pois. Se on siinä siksi ettei aurinko ja loisteputket kiusaa silmiä tai aivoja, ja lisäksi on sellainen kelmu ettei kännyjen ja näyttöjen sinivalokaan kiusaa aivoja. Tuntuu että tuo ruskealinssisyys hieman vanhentaa ja silmät ei yhtään erotu, mutta toisaalta kun olin migreenissä töissä, niin työpöydän yllä olevat loisteputkivalot eivät ärsyttäneet kipeää päätä yhtä paljon kuin normaalisti, joten se on hyvä asia. Eli ihan jee!

Nyt mä meinaan levätä, jos sitten jaksaisi tehdä jotain kivaa ennenkuin seuraava työjakso alkaa. Paitsi että mulla nyt myös alkaa eka vertaistuki-ilta, jota vedän paikallisille CFS-sairaille - vähän jänskättää! Pitäkää peukkuja :)

Meikä ja karvalapset / me and my furbabies
I had a week and a half of work, the longest period of work in over 10 years. It was do to some arrangements at work, and after this period I have my week off like normally . But I managed to go to work every day! I'm very proud of myself, even though I had migraines and new glasses that took some time to get used to. Now I've had January and February without any sick days! 

So, I got new glasses. And about time too! My old ones were 6 years old so it was nice to update the frames and also the lenses, since I could only see about 35% with those, my eyesight has gotten so much worse, and also I have now presbyopia so I can't see far or close. It was so weird to have them on, I could see! It took about 3-4 days to get used to them, I had a bad headache and it felt really violent to my head and eyes to force them to see again. I actually thought for a while that I prefere the blurry vision, but now I'm enjoying seeing things, and people and nature and books and stuff. 

I've had nice compliments from people I know and ones that I don't know. It's always nice to hear. I'm still wondering if I should have left the brown tint off, I think it makes me look old but it prevents the harsh light from hurting my eyes and head. 

Now it's soon my week off and I'm gonna rest rest and rest. Except on Thursday evening when I'm hosting my very first peer support group for CFS/ME patients of my area. Finally I'm making it happen, I'm a bit excited - keep your thumbs up it will go well :)4 kommenttia:

 1. No huh, ei ihme jos et ole nähnyt kunnolla! Ja toisaalta ottaa varmasti aikansa tottua uusiin laseihin tuollaisilla muutoksilla, varsinkin kun monitehoihin kestää aina tottua useampikin viikko.

  Lisäksi täytyy sanoa että olen aika varma että sulla on täytynyt noiden vanhojen lasien eli huonon näön vaikuttaa myös migreeniin eli ne ovat varmasti lisänneet kohtauksia. Yleensä aina ensimmäisenä kehoitetaan tarkistamaan näkö jos kohtausfrekvenssi lisääntyy. Mutta ehkäpä sulla nyt kohtaukset vähenevät uusien lasien myötä :-)

  Mä hankin aina uudet lasit 2 vuoden välein, vaikka muutoksia ei olisi tullutkaan. Nyt oli toiseen silmään tullut miinusta lisää -0,25, mutta muuten oli pysynyt samana, paitsi hajataiton akseli oli hieman muuttunut. Miinuksia mulla on molemmissa silmissä vain -0,50. Hajataitto on enemmänkin mun ongelma.

  Onko sulla toi sinivalonesto tehty kalvolla (esim. Blue Blocker) vai onko koko linssi siitä materiaalista tehty (esim. Blue Stop)?

  Sulle sopii tosi hyvin noin uudet lasit :-) Mä en voi pitää tuollaisia muovisia missä ei ole nenätyynyjä kun mulla ei ole tarpeeksi vahvaa nenäsiltaa, joten valuvat heti nenältä pois, se on raivostuttava tunne.

  terkuin, Marjaana

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marjaana! Nää ihme kyllä istuvat vaikka yleensä mullakin on ollut metallisia juurikin mun oudon nenänsillan takia :D En tiedä miten toi sinivalonesto on tehty, mutta se maksoi kympin/linssi. Mä olin tietoinen mun tosi huonosta näöstä jo useamman vuoden, mutta minkäs teet, kun ei ole rahaa! Ensin piti jotenkin päästä silmälääkäriin ja sitten meni vielä pari kuukautta että sain lainaa rillejä varten. Noi maksoi tonnin! Sitä tulen maksamaan pari vuotta takaisin! Olisi hienoa voida uusia laseja vähän useammin, mutta ei vain ole mahdollista. Ja toivon kyllä että auttaisi migreeneihin. Onneksi se aloitusmigreeni kesti vain sen kolme päivää - vähitellen alkaa pää ja silmät tottua tähän :)

   Poista
  2. Oothan tietoinen että melkein kaikista optikkoliikkeistä saa nykyään lasit korottomalla osamaksulla? Pitää vain olla luottotiedot kunnossa.

   Mutta tosiaan, tuo tonni on paljon silmälaseista, vaikka tiesinkin että monitehot ovat kalliita. Pidin jo omia lasejani kalliina, vaikka maksoivat "vain" 440 euroa, mutta se on huomattavasti enemmän kuin aiemmin. Oon ennen ostanut lasit Instrusta ja saanut ne (plus aurinkolasit vahvuuksilla kaupan päälle) alle 300 eurolla ja nyt pelkästään nämä lasit maksoivat tuon 440 euroa. Ensi kerralla ostan taas Instrusta. Lisäksi taidan ensi kerralla ottaa taas lasilinssit, koska ne ovat niin huolettomat eikä niihin tule naarmuja vuosienkaan käytön jälkeen vaikka mihin putsailisi. Toki lasilinsseihin ei sitten saa sinivalosuodatusta.

   Josta tulikin mieleen, että olivatko sun edelliset lasit muovilinsseillä ja jos olivat niin miten ihmeessä säilyivät 6 vuotta naarmuitta vai säilyivätkö? Jos ei raaski/pysty laseja usein uusia niin melkeinpä suositten lasilinssejä koska eivät naarmuunnu samalla tavalla eikä tartte varoa uuniluukkuja jne. Mun miehellä on miinuksia aikalailla samat kuin sulla ja käyttää lasilinssejä eli paino ei niissä ole ongelma.

   terkuin, Marjaana

   Poista
  3. Moi! Kyllä he tarjosivat tuota osamaksua, mutta kuukausierät olisivat olleet ihan mahdottoman isot! Eli se ei ollut hyvä vaihtoehto, ikävä kyllä. Lasilinssit taisivat olla edellisetkin. Toimii jotenkin paremmin pitkässä käytössä kuin muovilinssit. Musta olisi kiva jos saisi noita tarjouksia, kolmet yhden hinnalla tms. mutta noi ei koske kun on näin paljon miinuksia - olen käynyt kysymässä. Ihan epistä! Olen aina haaveillut että olisi erilaisia kehyksiä ja erivärisiä niin voisi vaatteiden ja fiiliksen mukaan vaihdella..mutta haaveeksi taitaa jäädä :D

   Poista