sunnuntai 3. helmikuuta 2013

Lääkintää ja lääkäreitä

Viime viikolla kävi taas sellainen juttu että usko länsimaiseen lääketieteeseen horjuu entistä enemmän. (On se kyllä horjunut vahvasti jo vuosia, ärsyttää pelkkien oireiden hoito ja se ettei ihmistä nähdä kokonaisuutena). Lekureissa on sellaisia yksilöitä joita ei pitäisi päästää ihmisten lähellekään, sen olen oppinut kantapään kautta näinä vuosina kun ravannut lääkärissä sairauksieni kanssa. Onneksi on hyviäkin tapauksia, omalääkärini terveyskeskuksessa on harvinaisen hyvä tyyppi, hän kuuntelee ja tietää paljon ja auttaa aina ja ottaa selvää jos jostain ei jotain tiedä - hänet olen saanut pitää lekurinani jo monta vuotta onneksi. Tällä hetkellä hän on ikävä kyllä opintovapaalla ja tavoitettavissa vasta myöhemmin keväällä ja siitä johtuu tämän hetkinen tilanne...

Aamuinen pilleriannos


Olen ollut psykiatrin hoidossa jo useita vuosia kaksisuuntaiseni kanssa, mutta viime keväänä hoitosuhde päättyi koska olo on ollut melko tasainen jo pitkään ja lääkinnän ja muun hoito siiryi omalääkärille terveyskeskukseen.  Käytössäni on muutamia lääkkeitä ja niihin päätyminen on ollut kymmenen vuoden kokeilun ja sivuoireiden kanssa taistelun kova tulos. Olin pitkiä aikoja ilman lääkkeitä ja sitten taas kokeiltiin jotain joka ei sopinut yhtään. Se oli aika kamalaa ja pahin sivuoire olikin pieni psykoosi. En siis kovin mielelläni kokeile enää kevyin perustein mitään lääkkeitä ja on ihme että vihdoin nuo sopivat lääkkeet löytyivät. Ne pitävät ahdistuneisuuden kurissa ja tasaavat mielialaa poistamatta kuitenkaan tunteita tai tekemättä tasapaksua oloa. Olen siis melko tyytyväinen vallitsevaan tilanteeseen.

Soitin toissaviikolla terveyskeskukseen että he uusisivat sähköiset reseptini neljästä lääkkestä. Viime viikolla sairaanhoitaja soitti ja kertoi että pari lääkettä on nyt uusittu mutta uusiva lääkäri ei halunnut uusia muutamaa muuta lääkettä koska hänen mielestään ne eivät sopineet minulle (kyse oli siis jotain satunnaisesta lekurista joka ei ole ikinä edes nähnyt minua). Sanoin vastaan ja perustelin että nämä lääkkeet on todellakin pitkän etsinnän ja kokeilun tulos ja sopivat minulle erinomaisesti. No, hoitaja otti perusteluni ylös ja sanoi palaavansa asiaan lääkärin kanssa. Jännityksellä odotin uutta soittoa, sitä ei kuulunut, mutta pari päivää sitten postista tuli kirjekuori  jossa oli A4sen kokoinen paperi johon lääkärisetä oli kirjannut huolellisesti ylös omat perustelunsa miksi kyseiset lääkkeet eivät sopineet minulle *pöyristys*

Ilopillerit (kuva netistä)


" Jos potilas lääkevaihdon yhteydessä kokee saavansa ****sta jotain haittavaikutuksia, ne ovat potilaan tunteman pelon aikaansaamia, ja ne varmasti menevät muutamassa päivässä ohi, kun potilas jatkaa **** käyttöä" kirjoitti lääkäri. En ole pelännyt lääkettä ja kokeilin sitä saaden siitä voimakkaita sivuoireita, mm. vahvaa ahdistuneisuutta yms ja psykiatrini kanssa päätimme ettei se sovi minulle, niin miten voi joku satunnainen tyyppi päättää että mun pitäisi sitä käyttää??? Tuo on mielestäni pelkkää valta-aseman väärinkäyttöä ja jotain ihme oman lekurifiiliksen pönkitystä eikä todellakaan asiakaslähtöistä tai potilaan parhaaksi. Hänen mielestään mun nyt siis pitäisi ottaa se riski että tämä hauras tasapaino olisi taas kohta menetetty jo sopimattomaksi havaitun lääkkeen käyttöönotolla ja siitä seuraisi pahaa oloa ja mahdollisesti töistä poissaoloa ja ties kuinka pitää sairaslomaa jos ahdistun niin etten mihinkään kykene. Ja miksi - siksi että satunnainen lääkäri haluaa näyttää olevansa vallassa ja tietävänsä kaiken paremmin!

Pelkästään tuon A4sen kirjoittamiseen on mennyt lääkäriltä pitkä aika, jonka hän olisi varmaan voinut käyttää hyödyllisemminkin. Soitin entiselle psykiatrilleni ja hänkin oli melko ihmeissään, mutta ei voinut uusia reseptiä, mutta hän kehoitti ottamaan yhteyttä työpaikkalääkäriin jolle sainkin ajan maanantaiksi, nyt peukut pystyssä että hän voisi kirjoittaa minulle oikeaa lääkettä ja saisin sivuutettua tuon arvauskeskuslääkärin mielipiteet... Pitäisikö hänestä tehdä jonkilainen valitus tai kertoa ylilääkärille? En tiedä mitä tehdä, mutta ei tuo kyllä reilua ole!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti